Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
ORTAK DERSLER KOORDİNATÖRLÜĞÜ
Giriş Yap
@stu.adu.edu.tr

KP101

Kariyer Planlama

Eğitim Düzeyi
Önlisans
AKTS
2
Kredi
1
Teori
1
Uygulama
0
Laboratuvar
0
Ders Özeti
Dersler, üniversite birinci sınıf öğrencileri için güz döneminde, 15 hafta boyunca, haftada bir ders saati olacak şekilde düzenlenecektir. Amaç; öğrencilerin; ilgi alanları, kişisel özellikleri ve değerleri hakkında farkındalık kazanmalarını sağlayarak gelecek hedefleri ile uyumlu bir kariyer planlaması yapabilmelerine yardımcı olmaktır.
Dersin Amacı
Kariyer Planlama dersi öğrencilerin iş dünyasını, farklı sektörleri ve bu sektörlerin gereksinimlerini tanımasını sağlayarak; iş dünyasına hazırlık sürecinde kariyer planlamasının önemi hakkında öğrencilerde farkındalık oluşturmayı hedefler. Ders, öğrencilerin, kişisel yetkinliklerini keşfetmesini ve iş dünyasının beklentilerini doğru anlamasını sağlayarak; bilgi ve becerilerini, ilgili sektörlerin gereklilikleri ile paralellik arz edecek şekilde geliştirmelerine yardımcı olur.
Öğrenme Çıktıları
Kariyer Merkezi Faaliyetlerinin Tanınması: Öğrencinin Kariyer Merkezi tarafından sunulan hizmetlerden haberdar olmasının sağlanması ve Kariyer Merkezi ile öğrenci arasında bağ kurulması.
Öz Farkındalığın Artırılması: Öğrencinin, güçlü ve gelişmeye açık yönlerinin farkına varması ve ilgi alanları, yetkinlikleri ve becerileri açısından kendini tanımasının sağlanması.
Kariyer Seçeneklerinin Keşfedilmesi: Öğrencilerin, kamu sektörü, özel sektör, akademi, sivil toplum kuruluşları gibi sektörleri tanıması, sektörler arası farklılıkları kavraması ve gelecek planlarına uygun bir kariyer alanına yönelmesinin sağlanması. Öğrencilerin iş dünyasının beklentileri ve öncelik verdiği yetkinlikler hakkında farkındalık kazanması.
Kendini İfade Etme ve Etkili İletişim Becerilerinin Geliştirilmesi: Kariyer sürecinde ince yeteneklerin geliştirilmesinin önemi hakkındaki farkındalığın artırılması. Beden dili, diksiyon, hitap gibi iletişime etki eden konuların öneminin kavranması; doğru ve etkili iletişim becerilerinin geliştirilmesi.
Profesyonel İlişki Ağlarının Öneminin Kavranması: Öğrencinin kariyer hedeflerine ulaşması için gerekli olan ve karşılıklı fayda sağlayan ilişkiler kurmanın önemini kavraması.
Destek Birimlerinin Tanınması: Öğrencinin kariyerine destek sağlayabilecek üniversite birimleri (uluslararası ilişkiler / değişim ofisi vb.) ve TÜBİTAK Bursları, Mevlana programı gibi destek hizmetleri konusunda bilgi verilmesi.
Etkin Kaynak Kullanımının Öğrenilmesi: Kariyer sürecinde doğru kaynaklara ulaşma ve kaynakları etkin kullanma yollarının öğrenilmesi.
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
1. Hafta - Teorik
Kariyer yolculuğun başladı. İlk durak kariyer merkezi
2. Hafta - Teorik
Bunları biliyor musunuz? Zeka ve Kişilik
3. Hafta - Teorik
Bunları biliyor musunuz? Kişisel Özellikler
4. Hafta - Teorik
Kariyer yolunda fark yaratmanın anahtarı: Beceriler
5. Hafta - Teorik
Kariyer nedir?
6. Hafta - Teorik
Kariyerime nasıl hazırlanırım?
7. Hafta - Teorik
Sektör Günleri - Ulusal Sivil Toplum Kuruluşları
8. Hafta - Teorik
Sektör Günleri - Uluslararası Sivil Toplum Kuruluşları
9. Hafta - Teorik
Sektör Günleri - Kamu Sektörü
10. Hafta - Teorik
Sektör Günleri - Özel Sektör
11. Hafta - Teorik
Sektör Günleri – Akademi
12. Hafta - Teorik
Sektör Günleri – Girişimcilik
13. Hafta - Teorik
Yetenek Kapısı: İlk özgeçmişimi yazıyorum
14. Hafta - Teorik
Özgeçmiş ve kapak yazısı hazırlama ile mülakat teknikleri
15. Hafta - Teorik
Ders Değerlemesi
16. Hafta - Dönem Sonu Sınavı (Final)
SINAV
Kaynaklar
Dersin öğretim üyesi tarafından seçilen destekleyici kitap, dergi, makale ve çevrimiçi kaynaklar.
Kariyer Ofisi tarafından hazırlanan kılavuzlar.
Beceri/yetkinlik değerleme envanterleri.
Kariyer Merkezi katkısıyla düzenlenen kariyer etkinlikleri (Kariyer Fuarı, Seminerler, Bilgilendirme Oturumları, Mentörlük, Mezunlarla Buluşma, Sektör Panelleri, Vaka Çalışmaları, Mülakat Simülasyonları vb.)
Örnek video, belgesel ve filmler.
Mülakat simülasyonu, örnek olay/atölye çalışması vb. interaktif etkinlikler.
Ders içeriği ve öğretim elemanı değerleme formları.